.
forside > emner > holocaust

Denne side er en undervisningsside om Holocaust for elever og lærere på ungdoms- uddannelserne, samt studerende. Alle andre kan også få glæde af siden.

Om os

E-mail

Hjælp

SøgHolocaust emner

Forslag til undervisning

Forslag til eleverne                          

 


Printervenlig udgave

Danske jøders skæbne

De danske jøder var heldige. Langt størstedelen af dem overlevede Anden Verdenskrig i modsætning til de 6 millioner jøder, der mistede livet rundt omkring i Europa under nazisternes rædselsregime.

7.500 jøder fra Danmark nåede i sikkerhed i Sverige i oktober 1943, da nazisterne besluttede, at turen var kommet til at sende danske jøder i kz-lejre. Kun omkring hundrede danske jøder omkom.

> Kort: Redningsaktionen af de danske jøder.


Mere om:
Redningsaktionen
Danske jøder i dag
Vide mere?


Redningsaktionen

Efter Tysklands besættelse af Danmark den 9. april 1940 havde jøderne i Danmark levet nogenlunde uforstyrret på trods af den nazistiske jødepolitik, der var impliceret i resten af det besatte Europa.

I alt udgjorde jøderne i Danmark i 1943 omkring 7.500 - heraf var 1.500 jødiske flygtninge ude fra. De fleste boede i København.

Samarbejdspolitikken mellem Tyskland og Danmark og tyskernes syn på danskere som værende af den "ariske race" betød en forholdsvis fredelig dansk sameksistens med den tyske besættelsesmagt. Tyskland ønskede ikke at sætte dette forhold over styr, og de danske jøder var i lang tid uberørt af den frygtelige nazistiske racepolitik udført i andre dele af det besatte Europa. Det relativt lave antal jøder i Danmark har ganske givet også haft betydning for tyskernes lille interesse for de danske jøder.

Den fredelige sameksistens mellem Danmark og besættelsesmagten ændrede sig dog i starten af 1943. De allierede havde vundet flere slag over tyskerne, og mange danskere følte, at tyskerne ikke mere var uovervindelige. Sabotage og strejker afløste de første par års inaktivitet. I august 1943 gik den danske samarbejdsregering af, da den ikke ville føje sig for de tyske ønsker længere og samtidig følte sig presset af den danske befolkning. Den 29. august 1943 blev Danmark erklæret i undtagelsestilstand af den tyske besættelsesmagt.

I oktober 1943 var turen så kommet til de danske jøder. Forinden havde tyskerne besluttet at deportere de danske jøder til kz-lejre. Heldigvis lækkede tyske embedsmænd disse planer til danskere, der gav informationerne videre til jøderne. En delvis organiseret, delvis spontan redningsaktion blev sat ind. Jøderne blev hjulpet i skjul på landet og derfra til at blive sejlet til Sverige fra den sjællandske østkyst og fra øerne. De fleste fiskere hjalp friviligt til med at sejle jøderne til det neutrale Sverige - andre tog sig godt betalt for den farefulde færd over Øresund. Også regeringsmedlemmer og politifolk kom med båd til Sverige. I blandt snød forbrydere sig over til Sverige. I en periode på ca. en måned nåede over 7.000 jøder i land i Sverige, der tog imod flygtningene. Omkring 1000 ikke-jøder kom også til Sverige.

Desværre nåede tyskerne at få fat i omkring 481 jøder. De blev deporteret til kz-lejren og ghettoen Theresienstadt. I Danmark forsøgte regeringen at holde sig underrettet om fangernes ve og vel, og i 1944 fik en dansk delegation lov til at besøge fangerne. Fangerne fik som nogle af de eneste lov til at modtage breve og pakker. De danske fanger sad der til krigen endte i 1945. Det er sandsynligt, at dansk opmærksomhed og protester mod de danske jøders fangenskab, sikrede jøderne mod at blive sendt til udryddelseslejrene i Polen.

Alligevel mistede omkring 100 danske jøder livet - enten i nazisternes lejre eller under flugt fra Danmark.

Danske jøder havde den højeste overlevelsesrate i Europa pga. de forholdsvis få jøder, der blev dræbt.Danske jøder i dag

I dag er der ca. 6.000 jøder i Danmark. Under halvdelen af disse er medlem af det jødiske trossamfund - ifølge "A Guide to Jewish Denmark" (1994) af Jacques Blum.Vide mere?

"Flugten til Sverige. Aktionen mod de danske jøder oktober 1943" af Rasmus Kreth og Michael Mogensen (Gyldendal 1995)
"Føreren har befalet! Jødeaktionen oktober 1943" redigeret af Hans Sode-Madsen (Samleren 1993)Test din viden | Tidslinjer | Statistik | Billedgalleri | Kilder | Oversigtskort
                                                                                                                                                                                                                 
 
 

© 2002 af Peter Vogelsang & Brian B. M. Larsen. All rights reserved.

Sitet opdateres kun sporadisk. Rapporter dog gerne om faktuelle fejl til denne email