.
forside > kilder

Denne side er en undervisningsside om Holocaust for elever og lærere på ungdoms- uddannelserne, samt studerende. Alle andre kan også få glæde af siden.

Om os

E-mail

Hjælp

SøgHolocaust emner

Forslag til undervisning

Forslag til eleverne                          

 


Printervenlig udgave

Majdanek - kildetekster

Tekst 130: Halina Berenbaum var kun 14 år, da hun ankom til Majdanek
Tekst 131: Børn gasses i Majdanek
Tekst 132: "Høstfest": 18.000 jøder drabt på én dag
Tekst 133: Ordre fra Himmler om at sende jøder til lejrene Auschwitz og Majdanek


Tekst 130: Halina Berenbaum var kun 14 år, da hun ankom til Majdanek

"SS-mændene arrangerede os i rækker af fem, talte os, og førte os til lejren. Dem, der var taget til side ved selektionen - de fleste var fra Warszawa-transporten - blev taget til [gas-]kammeret. Det indså jeg først meget senere. Min mor var iblandt de [døds]dømte … Vores bekendtskaber fra barakken blev ved med at forsikre mig om, at min mor var blevet ført til en anden lejr for at udføre mindre hårdt arbejde med at pille kartofler, og at jeg skulle være glad… Måske troede de selv på det, for på det tidspunkt vidste ingen af os om eksistensen af gaskamre og krematorier i Majdanek."

Oversat fra: Jozef Marszalek: "Majdanek" (Interpress, 1986), s. 136-37Tekst 131: Børn gasses i Majdanek

I juni 1943 blev børnene i Afsnit 5 "aflivet":

"Som om børnene blev guidet af et instinkt, spredte de sig over hele afsnittet i stedet for at samles. SS-mændene hjulpet af Blokführerne og Stubendienst forfulgte og fangede børnene som hundefangere fanger herreløse hunde."

Oversat fra: Jozef Marszalek: "Majdanek" (Interpress, 1986), s. 138Tekst 132: "Høstfest": 18.000 jøder drabt på én dag

Om "Høstfesten" ("Erntefest"), den 3. november 1943, hvor 18.000 jøder blev henrettet ved skydning:

"Aktionen fortsatte uophørligt indtil omkring klokken fem om aftenen. SS-mændene, der udførte henrettelserne, blev udskiftet og gik ned i byen til SS-barakkerne for at spise, mens operationen fortsatte uden pause. I al den tid blev der spillet musik fra to højtalervogne. Jeg kiggede på, hvordan aktionen skred frem fra det nye krematorium, hvor jeg havde et rum for mig selv og de fanger fra arbejdsholdet, jeg havde ansvaret for."

Oversat fra: "Majdanek", Jozef Marszalek, Interpress, 1986; s. 132 (unavngivent øjenvidne)Tekst 133: Ordre fra Himmler om at sende jøder til lejrene Auschwitz og Majdanek

Rundskrivelse fra Gestapo-chefen Müller: Jøder i Rigets koncentrationslejre skal sendes til Auschwitz eller Majdanek, 2. 10. 1942:

Den øverste chef for SS og politiet (Heinrich Himmler, red.) har befalet, at samtlige koncentrationslejre beliggende i Riget skal gøres jøde-fri, og at samtlige jøder skal overføres til koncentrationslejren Auschwitz og krigsfangearbejdslejren Lublin (Majdanek, red.). Inspektøren for koncentrationslejrene har allerede fået meddelelse om den pågældende flytte-bestemmelse. Om at udføre forflyttelsen af sådanne fanger bliver de pågældende kz-lejre underrettet.
Indsættelse af jødiske fanger i koncentrationslejrene - med undtagelse af kz-lejren Auschwitz og krigsfangearbejdslejren Lublin - bliver der derfor ikke tale om mere. Såfremt der i enkeltstående tilfælde er truffet endnu en af disse anordninger, anmoder jeg, at man går til værks i overensstemmelse med befalingen fra den øverste chef for SS og politiet.
Til de jødiske fanger hører også Mischlinge af første grad ('halvjøder', "bastarder", jøder med mindst to jødiske bedsteforældre, red.)

Oversat fra: "Die Ermordung der europäischen Juden. Eine umfassende Dokumentation des Holocaust 1941-1945", redigeret af Peter Longerich under samarbejde med Dieter Pohl, Piper, München, 2. oplag 1990 (1. oplag 1989)                                                                                                                                                                                                                 
 
 

© 2002 af Peter Vogelsang & Brian B. M. Larsen. All rights reserved.

Sitet opdateres kun sporadisk. Rapporter dog gerne om faktuelle fejl til denne email