.
forside > emner > holocaust

Denne side er en undervisningsside om Holocaust for elever og lærere på ungdoms- uddannelserne, samt studerende. Alle andre kan også få glæde af siden.

Om os

E-mail

Hjælp

SøgHolocaust emner

Forslag til undervisning

Forslag til eleverne                          

 


Printervenlig udgave

Massedrabsmetoder

Afklædte jødiske kvinder før de nedskydes af Letlands SD (sikkerhedstjeneste) og politi på en strand i Liepaja, Letland, den 15. december 1941. USHMM #19121.

Nazisterne og deres hjælpere anvendte de mest uhyggelige metoder til at dræbe jøder, sigøjnere og andre 'uønskede' befolkningsgrupper. I bestræbelserne på at udføre "Endlösung" så 'effektivt' som muligt blev forskellige massedrabsmetoder prøvet af. Nazisterne startede med massenedskydninger, gik over til at anvende gasvogne i den første udryddelseslejr, Chelmno, og endte med store industrielle masseudryddelsesanlæg som Auschwitz-Birkenau, hvor man anvendte den hypereffektive gasform Zyklon B.
Mere om:
Massenedskydninger
Gasvogne
Udryddelseslejre


Massenedskydninger

Tyske politisoldater ser på mens et Einsatzgruppe-medlem gør sig klar til at skyde en ukrainsk jøde. Jøden knæler på kanten af en massegrav fyldt med lig. USHMM #64407

De fire SS-Einsatzgrupper A, B, C og D dræbte sammen med deres ivrige østeuropæiske medhjælpere fra juni 1941 til krigen sluttede ca. 1,5 millioner jøder i de besatte områder i Sovjetunionen. Drabsmetoden var først og fremmest massenedskydning. Man fangede eller anholdt jøderne, lod dem grave deres egen grav, eller stillede dem ved kæmpe massegrave, hvorpå man skød dem, således at de væltede ned i graven ved skuddene.

> Massemordet på de russiske jøder

En gruppe jødiske mænd venter på døden i en af Chelmno's gasvogne. USHMM #51736.


Gasvogne

En af drabsmetoderne foregik vha. mobile gasvogne. Massemord vha. gasvogne foregik på flg. måde: jøder blev tvunget ind i en hermetisk lukket lastbil, hvorefter man ledte motorens dræbende udstødningsgas ind i lastrummet.

Metoden blev i første omgang anvendt i Sovjetunionen af de fire SS-Einsatzgrupper i forsøg på at gøre drabene mere effektive end massenedskydningerne - og ikke mindst i forsøget på at forhindre, at drabsmændene blev følelsesmæssigt ramt af de uhyggelige drab. Men også i Polen (Lublin) og i Jugoslavien (Beograd) blev gasvogne anvendt til at massedræbe først og fremmest jøder. Anslået 15 gasvogne opererede i SS-Einsatzgruppernes varetægt i det besatte Sovjetunionen.Udryddelseslejre

Gaskammer i Auschwitz I.

En af de mest 'effektive' drabsmetoder foregik ved at tvinge jøder ind i gaskamre, hvor de efterfølgende blev gasset ihjel af enten udstødningsgas eller Zyklon B-gas.

I fem af de i alt seks udryddelseslejre byggede man gaskamre med det ene formål at dræbe jøder, sigøjnere og andre 'uønskede'. I udryddelseslejren Chelmno anvendtes gasvogne til det uhyggelige forehavende.

Fremgangsmåden til at dræbe ofrene i gaskamrene var, at man tvang dem ind i et gaskammer, lukkede døren og dernæst ledte enten udstødningsgas eller Zyklon B-gas ind i rummet. I udryddelseslejrene Belzec, Sobibor og Treblinka anvendtes udstødningsgas, mens der blev brugt Zyklon B-gas i Majdanek og Auschwitz-Birkenau. I udryddelseslejren Chelmno blev der anvendt gasvogne.

Mindst 3 millioner jøder blev dræbt i udryddelseslejrene, der var bygget med det ene formål for øje: at dræbe jøder så effektivt, hurtigt og hemmeligt som muligt.

> Udryddelseslejre
Test din viden | Tidslinjer | Statistik | Billedgalleri | Kilder | Oversigtskort
                                                                                                                                                                                                                 
 
 

© 2002 af Peter Vogelsang & Brian B. M. Larsen. All rights reserved.

Sitet opdateres kun sporadisk. Rapporter dog gerne om faktuelle fejl til denne email